Dansk-tysk konference om skulpturparker

Kunst under åben himmel er kommet i fokus i de senere år, og derfor tog Skulpturpark Næstved Havnepromenade i samarbejde med det tyske kunstcenter NordArt ved Rendsburg initiativ til en dansk-tysk konference om skulpturparker, der fandt sted 10. marts 2022 på Kunsthal Rønnebæksholm ved Næstved.

Her samledes 41 kunstnere, kuratorer, kunstprofessionelle og aktører fra danske og tyske skulpturparker til udveksling af erfaringer og ideer om kunst i det åbne rum.

Konferencen blev officielt åbnet af Andreas Pourkamali, formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Næstved og Lasse Peter Rodewald, leder af Presse- og Kulturafdelingen på Forbundsrepublikken Tysklands ambassade i Danmark (hent program).

Konferencen bød på oplæg fra Neustadt i Holsten, der har en såkaldt ’Kunst-kilometer’ med skulpturer og hvert tredje år arrangerer en skulptur-festival, og fra billedkunster Jörg Plickat, der har sine mere end 100 skulpturer stående på fire kontinenter.

Fra dansk side deltog blandt andet billedhugger Thomas Kadziola, der arbejdet med værket Dodekalitten på Lolland, og kunstnerduoen Randi & Katrine, der har skabt de nye portaler i herregårdshaven på Rønnebæksholm.

På baggrund af præsentationerne blev deltagerne inddraget i en dialog om perspektiverne for skulpturparker og mulighederne for kunst i det åbne rum.

Kunst under åben himmel har været i fokus i de senere år, ikke mindst på grund af pandemien, hvor mange søgte ud i det fri, men også i forbindelse med klimadebatten.

Debatten fokuserede på, hvordan kunst i det offentlige rum er med til at bringe samtidskunsten i dialog med naturen og de mennesker, der gerne færdes udenfor, og flere så gode muligheder for, at skulpturparker i de kommende år kan give mange kunstnere en røst i klimadebatten.

I løbet af konferencen blev der skabt nye kontakter på tværs af Femern Bælt, hvor repræsentanter for skulpturparker og kunstnere så gode muligheder for at bruge konferencen som et springbræt til at udvikle nye, fælles aktiviteter i de kommende år.

Konferencen om skulpturparker blev støttet af EU-programmet KultKIT og Næstved Kommunes Kulturfond.